Bodega Bentomiz


Clara och Andre Verheij är ett holländsk par som flyttade till Spanien 1995 där de började restaurera en förfallen liten gård högt uppe bland Axarquia bergen med utsikt över havet i Sayalonga, i distriktet Málaga i Andalusien. Clara startade en språkskola och André startade ett byggföretag.

På deras mark fanns också en mindre vinodling på ca 2 ha, med upp till 100 åriga rankor Muscatel de Alejandría, en verksamhet som paret tog sig an med stor entusiasm. Området har lång tradition av vinframställning och det har här producerats högklassiga Moscatel viner, långt innan Rioja och Ribero del Duero kom in i bilden. Moscatel druvan trivs mycket bra i detta område beroende på traktens perfekta jordmån, altituden och klimatet och med Andrés och Claras outtröttliga entusiasm har vinframställningen snabbt givit resultat som genererat många priser och berömmelse långt utanför Spaniens gränser.

Idag förfogar Clara och André, med hjälp av lokala familjer och granngårdar, över 30 ha vingårdar med Muscatel. Sedan 2003 driver de Bodegas Betomiz där de tillverkar 30.000 flaskor årligen av Ariyanas Muscatel de Alejandria. Ariyanas ”aromatiska” efter en gammal moorisk by i Axarquia bergen Ett vin av mycket hög kvalitet som de redan exporterar till flera länder och som säljs till några av världens bästa restauranger som Le Manoir aux Quat Saison, Pied a Terre, The Gordon Ramsey Restaurant m.fl.

Vinframställningen är ekologisk och man använder bara naturlig jäst.

Bodega Bentomiz producerar idag två söta vita viner, ett rött sött, ett vitt torrt och ett rött torrt vin-, som alla har rönt stor uppmärksamhet och vunnit många prestigefulla priser.

Webbplats: www.bodegasbentomiz.com

» Klicka här för att se en film från skördning på Bodega Bentomiz.